top of page
Пошук

Презентація посібника з адвокації від Жіночої Професійної Ліги

Оновлено: 26 січ. 2023 р.



23 січня 2023 у віртуальному форматі Жіноча Професійна Ліга провела вебінар-презентацію нового електронного видання.

Олена Лазоренко. Адвокація: практичний посібник для громадських експертів. Київ: Видавництво “Стилос”, 2023. 85 с.




В онлайн заході взяли участь представники організацій громадянського суспільства, університетів, наукової спільноти, місцевого самоврядування з міст Києва, Харкова, Львова, Будапешту, Амстердаму, Дніпро, Суми, Вінниця, Житомира, Хмельницького, Кременчука, тощо.


За посиланнями доступний запис події на каналі LPW Network.


Президентка ГО "Жіноча Професійна Ліга" та керівниця проекту Олена Лазоренко та асистентка президентки та адміністраторка проекту Ніна Чала, а також президент ГО "Агенція Європейських Інновацій" Іван Кульчицький розповіли про зміст Посібника, успішні кейси адвокації та поділилися своїм досвідом і порадами. Модерував захід - директор Інституту професійних кваліфікацій Родіон Колишко.


Олена Лазоренко, Президентка Жіночої Професійної Ліги, авторка Посібника

Presentation_Advocacy_Lazorenko
.pdf
Download PDF • 1.20MB

На початку своєї доповіді Олена Лазоренко наголосила на контексті написання посібнику з адвокації. Вже як 11 місяців триває повномасштабна війна Росії проти України, і вона як авторка Посібника, робила це в складних умовах, подекуди без енергії і в бомбосховище. Вона подякувала усім, хто допомогав їй у підготовці цього електронного видання у таких обставинах.


Пані Олена пояснює важливість адвокаційної діяльності і її вивчення, адже саме адвокація дає можливість проведення діалого з владою, впливу на державні інституції. Посібник посилює спроможності такого впливу і виконує 3 завдання:

  • надати інформацію про адвокаційну діяльність

  • показати приклади нашої адвокації

  • зацікавити та запросити до співпраці нових громадських експертів

Окремо авторка обговорювала різні етапи адвокації і їх важливість. Зокрема, пані Олена наголосила, що для успішної адвокації має сенс працювати на кожному з етапів, але водночас адвокаційна робота може включати поєднання будь-яких етапів з запропанованих, у різній послідовності.


Також у Посібнику представлений практичний досвід Жіночої Професійної Ліги та наших колег і колежанок під час адвокаційної діяльності. Пані Олена окремо подякували авторкам кейсів Валентині Легкій (кейс 2), Ользі Гомілко (кейс 3) , Марфі Скорик (кейс 4) і Ніні Чалій (кейс 5), а також рецензенткам та науковому редактору. Кейси написані у таких таких сферах як:


• Цілі сталого розвитку (Кейс 1, Кейс 2)

• Навчання та освіта дорослих в Україні (Кейс 3)

• Представлення інтересів та розширення прав і можливостей

жінок (Кейс 4)

• Європейська інтеграція (Кейс 5)


У кожному з розділів Посібника також описана, і пані Олена про це також розповіла, спіпраця Жіночої Професійної Ліги з міжнародними і національними організаціями. Вона наголосила, що побудова мереж і коаліцій дозволяє посилити вплив і закликала громадські організації до спільних адвокаційних зусиль:


«Якраз ідея з "Партнерством з навчання дорослих" я дуже сподіваюся, що ми зможемо його таки розбудувати… саме той факт, що … Закон «Про Осіту Дорослих»… вийшов на фінішну пряму… буде наступний поштовх для того щоб таке Партнерство таке стало реальним навчальним, аналітичним і адвокаційним центром».



Іван Кульчицький, Президент ГО "Агенція Європейських Інновацій"

Presentation_Advocacy_Kulchytskyy
.pdf
Download PDF • 2.05MB

Іван Кульчицький, який також є координатором РГ 4 Української Національної Платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, розглядає адвокацію в контексті нової економіки України:


«Ми всі говорим про нову економіку, про нові умови для України, і є питання як добитися змін в Україні і де тут роль громадської організації, які зміни можна робити… До питання адвокації треба підходити більш системно і послідовно і я думаю тут користь того [адвокаційного] Посібника є безумовна.»


Тобто, адвокація займає певну ланку у процесі змін. Ця роль - це отримання можливості впливу, втілення рекомендацій експертного і громадського середовищ.


Пан Іван, зокрема, вказує на недоліки деяких громадських ініціатив . Після того як аналітична робота виконана і доведена до відому громадськості і можновладців, результат впровадження чи подальшого напрацювання рекомендацій не відслідковується. Саме тому пан Іван закликає до адвокаційної діяльності, зокрема побудові коаліцій. Дуже часто аналітичні дослідження, напрацювання у тих чи інших сферах вже наявні, але громадським організаціям необхідно спершу об’єднатися і зрозуміти оцінити наявність ресурсів, зокрема можливість залучення можновладців, аби досягти змін.


Адвокаційні об’єднання громадських організацій мають постійно і послідовно вибудовувати співпрацю з можновладцями, проводити адвокацію аби підтримати впровадження змін і їх оцінку. Важливо також враховувати роль адвокації у контексті зміни підходів до державного управління. Україна переходить до проектно-цільових принципів управління, розподіл коштів на конкретні ініціативи, які змінюють принципи управління заснованого на загальному фінансування різних сфер. Адвокація дозволить ставити правильні цілі і відслідковувати їх досягнення через взаємодію з можновладцями.



Ніна Чала, асистентка президентки Жіночої Професійної Ліги, адміністраторка та експертка проєкту.

Presentation_Advocacy_Case
.pdf
Download PDF • 479KB

Ніна Чала наголосила, що однією з найважливіших характеристик посібнику є його практична орієнтованість. «Доволі часто є теоретична база… є якісь рекомендації, але не завжди зрозуміло а як зробити… як зробити щось практично. І якраз ті кейсі які є показують досвід напрацювань Жіночої професійної Ліги… який є дуже корисним».


Пані Ніна сподівається, що посібник надихне громадські організації в інших сферах проводити адвокаційну діяльність, адаптувати досвід посібника до своїх потреб і знаходити творчі рішення у сфері адвокації. Така передача досвіду і є одним з завдань посібника. Експертка також акцентувала увагу на практичних кроках, які обумовили успіх кейсів і їх результати.


З підсумками заходу, які зробили Родіон Колишко (який також є координатором РГ6 УС ПГС) та Олена Лазоренко, ви можете ознайомитися у записі події на каналі LPW Network.


Цей пост підготовлено в рамках проєкту “Відновлюємо спроможність української жіночої мережі для адвокаційної та аналітичної діяльності”, який реалізує ГО “Жіноча Професійна Ліга” (Ліга) через схему регрантингу Форуму громадянського суспільства Східного партнерства та фінансується Європейським Союзом. Зміст повідомлення є виключною відповідальністю Ліги, і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу чи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.









108 переглядів1 коментар
bottom of page